Facebook
Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - град Гоце Делчев
Иновативно училище
Основно меню

Проектни дейности в Литва

В периода 6 – 12 ноември учениците Зорница Маркова, Борислава Панева, Гергана Банева, Анна Караиванова, Георги Халевачев, Александър Атанасов и Костадин Хитимов, ръководени от г-жа Динева и г-жа Писина-Златкова, от Първо основно училище “Св. Св. Кирил и Методий“, прекараха незабравими дни, посветени на добротата в Мажейкяй, Литва. Посещението бе по проект “Robotic school of humanists” на Програма “Еразъм+“ целта  му бе да покаже на участниците, че “Добротата е най-добрата форма на човечност“.

Ученици и учители участваха в разнообразни дейности, които популяризираха правилата за добро поведение на съвременното общество. Проектните дейности демонстрираха обноските, поведението, добрите нрави, уважението, в което децата трябва да бъдат възпитавани, за да бъдат достойно общество.

Участниците в мобилността се запознаха с пътя на хляба, които той изминава от житния клас до трапезата. Интерактивни дейности, показаха уважителното отношение, което трябва да се проявява към хляба, чувството на благодарност и признателност към хората на земеделския труд. Чрез ролеви игри, учениците се запознаха с инструменти от миналото и тяхната роля в живота на древните хора.

От добродетелите в миналото учениците се пренесоха към толерантността в настоящето. Те създадоха дигитални комикси за приятелството и доброжелателните отношения във виртуалния свят. Участниците създадоха 3Д очила, с които да повярват на “видяното добро и да го превърнат в постоянно настояще“.

Участниците посетиха и шоколадовата фабрика “Рута“, където осъществиха шоколадовите си желания за създаване на бонбони по свой вкус.

Училището домакин бе организирало посещение на туристическата забележителност “Хълмът на кръстовете“ – мъничък хълм събрал повече от 50 000 кръста и определян от литовците за символ на вярата и надеждата.

Участниците посетиха град Паланга - най-известния курорт разположен на балтийския бряг.

В музея на кехлибара, учениците се запознаха със свойствата му и научиха историята на магическия камък, даряващ здраве и благоденствие.

В края на срещата участниците от Литва, България, Италия и Полша се разделиха в очакване на предстоящите мобилности и посланието към новите си приятели “Направете малко добро там, където сте; тези малки късчета добро, събрани заедно, завладяват света.“