Facebook
Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - град Гоце Делчев
Иновативно училище
Основно меню

Robotic school of humanists

В периода 13-17.02.2023г. се проведоха дейности по проект „Robotic school of humanists“, по програма „Еразъм+“, в Джела, Сицилия. Учениците Никола Дърпатов, Радослав Мингов, Радослав Рунтев, Калина Мандажиева, Антония Паскалева, Маги Пръкова, Ива Пръкова с ръководители г-жа Надка Динева, г-жа Мария Икономова и г-жа Мария Калинова, съвместно със страните партньори Италия, Полша и Литва, се впуснаха в редица предизвикателства.
През цялата седмица участниците работиха в екипи като имаха специалната задача да изготвят сценарий. Те сами написаха сюжета на своите представления, разпределиха ролите си на режисьори, актьори, дизайнери на костюми, програмисти на роботи. Влязоха в роли и представиха невероятните си проекти пред своите учители, родители и съученици.
Седмицата бе изпълнена с вълнуващи преживявания – посетиха популярни туристически дестинации като Рагуза Ибла, известна с бароковата катедрала „Сан Джорджо“, паркът „Джардино Иблео“, работилница за изработка на каляски, фабрика за сирене „Рикота“. Вълнуващо бе и посещението в замъка „Кастело ди Донафугата“, в който са заснети много популярни филми, разходката из страхотен лабиринт с каменни стени, както и из огромната градина с бадеми, фикуси и маслинови дръвчета. Посетиха и град Калтаджироне, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и е прочут със своята керамика, която украсява балкони, мостове, улици и фасади на аристократични дворци на улица Рома в центъра на града.
Изключителното гостоприемство на италианските домакини, превърна работната среща в незабравимо преживяване за участниците, които с нетърпение очакват следващата мобилност в Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев.