Facebook
Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - град Гоце Делчев
Иновативно училище
Основно меню

Световен ден за миене на ръцете

На 15 октомври отбелязваме Световния ден за миене на ръцете. Това е повод да напомним, че добрата хигиена може да ни спаси от много болести и този важен навик се научава в ранно детство. Редовно използване на сапун или дезинфектант премахва до 99,99% от вирусите от кожата, като значително намалява вероятността от заболяване призовават учениците от 4.а клас с учители г-жа Петкова и г-н Динев . В навечерието на Деня за миене на ръцете се случиха няколко различни инициативи. Учениците се запознаха с презентация, която им напомни и обърна внимание колко болести може да се предизвикат от мръсни ръце и колко е важно ръцете да се мият правилно. Също така се проведе беседа от медицинската сестра в училището ни, където беше обяснено на учениците защо и как да мият правилно ръцете си. Талантливите четвъртокласници направиха плакат, апликираха и рисуваха, за да покажат колко е важна личната хигиена. Световният ден за миенето на ръцете е важен ден, в който се поставя акцент върху значението на миенето на ръцете и как това просто действие може да спаси хиляди животи.
Ако не се поддържат чисти, ръцете могат да бъдат един от най-големите преносители на болестотворни патогени между хората. Потенциалното заразяване се случва при директен контакт (напр. ръкостискане, докосване, целуване) или индиректно - при докосване на повърхности, до които преди това са имали допир заразоносители. Когато не се мият със сапун и вода, върху ръцете, които са били в контакт с телесни течности като секреция от носа, напр., както и със заразена храна или вода, банкноти, човешки или животински екскременти, попадат най-различни бактерии, вируси и паразити.
Доказано е, че правилната и редовна употреба на сапун и други измиващи средства може да спаси здравето и живота на милиони хора по света, като отстранява болестотворните организми, предизвикващи стомашно-чревни, респираторни и кожни инфекции, очни възпаления и др. и по този начин предотвратява разпространението им.
Важно е да знаем, че поддържайки добра хигиена на ръцете си, предпазваме както себе си, така и околните. Затова трябва да мием всичките им части – длани, пръсти и нокти, винаги, в продължение на поне 20 секунди с вода и сапун в следните ситуации: когато са видимо замърсени; след кихане или кашляне; когато се грижим за болен; преди хранене; преди, по време на и след приготвяне на храна; след ползване на тоалетна; след досег с животни или изпражненията им; след изхвърляне на боклука; след чистене; преди и след лечение на рана; след смяна на памперс; след контакт с пари и др.