Facebook
Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - град Гоце Делчев
Иновативно училище

История на училището

Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” е учебно заведение с вековна традиция и дава отличен старт в живота на своите възпитаници.

Неговата вече 160- годишна история започва в 1860 година, когато е построена първата самостоятелна сграда на училище „Св. Кирил и Методий”.

През 1939 година е завършена новата сграда на училището, която приютява децата от училище „Св. Кирил и Методий”, училище „ Отец Паисий” и училище „Св. Климент, като училището приема единното име „Св. Св. Кирил и Методий”.

Емблемата на училището е създадена от Ангелина Маркова, учител по български език и литература в училището. Емблемата има кръгла форма като безкрая и съвършенството. В средата и е изобразена Пирин планина, в подножието, на която е град Гоце Делчев. Тя символизира сила, устойчивост и традиция. В центъра и е изобразена книга - символ на вечния стремеж към познанието и усъвършенстването на личността. Около планината са композирани първите букви на глаголицата и кирилицата - българският принос в световното културно наследство. Между всяка буква е вградена птица в полет, това са нашите ученици, които поемат по всички посоки на света в стремежа си към наука, знания, умения и реализация. Емблемата е изпълнена в три основни цвята: червен - живот, сила, истина; злато – благоденствие; зелен – учение и развитие.

 

Химн на Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"