Facebook
Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - град Гоце Делчев
Иновативно училище
Основно меню

Форум на младите учители

VIII Националeн форум на младите педагогически специалисти „Предизвикателствата пред образованието и младите педагози в XXI-и век“ се проведе в с. Арбанаси от 12 до 14 октомври 2023 година. Общо 60 млади педагози от 27 области на България споделиха добри иновативни практики и дискутираха възможностите за мотивация и за квалификация на педагогическите специалисти.
Началният учител Невена Гушкова бе сред 30-те участници, чиито доклади бяха одобрени и защитени преди събитието.
Форумът е организиран от Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието – Велико Търново, „Сдружение за образователни инициативи 19" към Основното училище "Бачо Киро" във Велико Търново и с подкрепата на Община Велико Търново.
Във форума взеха участие креативни педагогически специалисти до 35-годишна възраст, които имат подчертан интерес към новите технологии в образователната сфера. "Има няколко вида "млади" учители - млади по възраст, млади по стаж, млади по дух. Именно младите по дух е важно да бъдат съхранени“, каза на участниците Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката. Тя припомни думите на писателя У. Уорд: „Посредственият учител разказва. Добрият учител обяснява. Най-добрият учител демонстрира. Великите учители вдъхновяват". И пожела на присъстващите да бъдат вдъхновители.
На форума бе предвидено обучение за придобиване на един квалификационен кредит с обучители от ДКПРПС към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Представените научни доклади ще бъдат включени в извънреден тематичен брой на списание "Образование и квалификация", издание на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий". В дискусиите са включиха Полина Фетфова, началник отдел „Квалификация и кариерно развитие" към МОН, и Розалия Личева, началник на РУО във Велико Търново. Официални гости на събитието бяха Ивайло Здравков, областен управител на област Велико Търново, представители на община Велико Търново, университетски преподаватели.