Facebook
Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - град Гоце Делчев
Иновативно училище
Основно меню

Бит и култура на българите през Възраждането

На 15 и 16. 11.2019 година се проведе  екскурзия с цел изнесено обучение на тема: „Бит и култура на българите през  Възраждането в Неврокопската епархия“ по маршрут: Гоце Делчев – Мелник – Роженски манастир – Сандански – Рупите – Петрич - Самуилова крепост - Гоце Делчев. В него участваха 30 ученици, родители, бивши ученици и учителите Ангелина Маркова и Христина Попаркова. Учениците старателно работиха в продължение на един месец, издирвайки исторически документи, свързани с историята на Неврокопска епархия. Легенди за градовете Петрич и Сандански, проучиха бита и културните традиции на най – малкия град в България – Мелник. Докоснаха се до историята на манастирите в Неврокопска епархия, подготвиха своите проучвания и оформиха проектите си, след което представиха своя труд пред всички участници в изнесеното обучение. Впечатлиха работещите в музея на Самуилова крепост със своите знания, отговаряйки спокойно на поставените въпроси.

Вечерта продължи със състезанието „Знаете ли български?“, като се оформиха три отбора, които в оспорван трибой редактираха правописни и граматически грешки, подреждаха и тълкуваха пословици, писаха есе в рамките на 5 минути на тема „ Незабравими мигове от първия ден на изнесеното обучение“. Победи трети отбор, който показа не само завидни знания, но и умения за изслушване и бързо редактиране на устен отговор, нещо, което се отдава на малцина. Всички участници получиха награди, но истинска атракция се оказа най- голямото Виенско колело, което откриха в гр. Сандански и учениците се повозиха безплатно – заслужена награда за положения изследователски труд, търпение, самодисциплина и отговорност.

Благодарим на майките, бившите наши ученици, петокласниците и седмокласниците и техните ръководители, които доказаха, че училището е не само труд, но е забавно и весело приключение.